Yleinen

Voisiko mutsiyrittäjät olla uusia roolimalleja?

Millaista on luotsata yritystä ja tehdä lapsia samaan aikaan? Onko maailma valmis uramutseille, yrittäjä-äideille ja uudenlaisille kasvutarinoille? Nyt on aika puhua aiheesta.

Odotan toista lastani syntyväksi noin puolentoista kuukauden päähän. Odotan start up-yritykseni menevät eteenpäin isosti about samassa ajassa, kun vihdoin saamme oikeanlaiset pilottihankeet käyntiin isojen kumppanien kanssa alun hitaahkon etenemisen jälkeen.

Sattuneesta syystä viime kuukausina äitiys ja yrittäjyys on pohdituttanut. Olikin hauska sattuma, kun Financial Timesin alalehti Sifted otti yhteyttä ja halusi haastatella startup-mutsiudesta. Miten olen kokenut ympäristön suhtautumisen asiaan? Miten näen Euroopan tilanteen? Millaisia haasteita eteeni on tullut?

Äitiys ja yrittäjyys kiinnostaa kansainvälisesti.

Olen toista kertaa tilanteessa, onko tämä sitä kuuluisaa kohtalon ivaa, että samaan aikaan kun lapseni laskettu aika lähenee, tiedän, että yrityksessäni alkaa tapahtua.

Olen kokenut tämän kerran aikaisemmin, 4 vuotta sitten, kun esikoiseni tuli maailmaan. Silloin olimme yhtiökumppanini kanssa tilanteessa johon oli tartuttava. Se tarkoitti sitä, että perinteinen äitiysloma jäisi lyhyeksi ja kasvuyritystä olisi vietävä eteenpäin.

Esikoiseni oli viikon vanha, kun kirjoitimme vuokrasopimuksen silloiseen isoimpaan vuokratilaan yrittäjyyteni aikana ja päätimme muuttua pikkufirmasta isoksi. Ja hyvä että uskalsin tarttua, sillä edellisen yrityksen Café Köketin kasvutarina oli onnistunut ja yritys kasvoi vauvan kanssa samaa tahtia miljoonaluokan bisnekseksi erittäin kilpailulla alalla.

Edellinen yritys on onnistuneesti myyty, toivottu toinen lapsi syntyy pian ja uusi start up-yrityskin räpiköi eteenpäin ja kasvaa. Kaikki siis hyvin. Vain Kelan äitiyslomapäätöksessä kestää, mutta mitä väliä, se on joka tapauksessa huikeaa luksusta. Että joku maksaa rahaa ilman, että tarvitsee tehdä mitään (paitsi se lapsi).

Kokemukset yrittäjämutsiudesta

Vastaillessani toimittajan kysymyksiin kokemuksistani tajusin, että olen pitänyt matalaa profiilia yrittäjyyden ja äitiyden yhdistämisestä.

Pitkään vähän häpeilin pyöristyvää, kaunista vauvavatsaani. En noussut kommentoimaan negatiivista äidit teknisellä alalla -keskustelua vaikkapa Slushin aikaisilla startup-dinnereillä, enkä ole juurikaan kertonut tilanteestani neuvolassa, synnytyslaitoksella saatika yrityskumppanien kanssa neuvotellessa. Miksi en?

Yleensä en pelkää mitään ja seison rohkeasti valintojen takana. Miksi en siis näinkin itselleni luonnollisen asian kanssa voi puhua avoimesti? Lasten saanti ja yrittäjyys – onnistuu! Tuleva äitiysloma – antaa mahdollisuuksia pohtia rauhassa yrityksen kasvustrategiaa kun valtio maksaa toimeentulon. Muiden mutsien eriävät mielipiteet – ei voisi vähempää kiinnostaa!

Omat kokemukseni yrittäjyyden ja äitiyden yhdistämisestä ovat pääasiassa positiivia – asiaa voisi tietysti kysyä puolisoltani. (Puoliso on muuten usein se, joka oikeasti mahdollistaa (menestyvän) äitiysyrittäjyyden, mutta jutellaan siitä toisella kertaa.)

Muzit-podcastin takana hääräävät Maria Nordin, Ninja Sarasalo ja tuottaja Arla Joensuu.

Äidit yrittäjinä – kokemuksia ja inspiraatiota!

Jotta julkiseen keskusteluun ja asenteisiin saadaan positiivista muutosta ajattelin kirjoittaa ja pitää aiheesta hiukan enemmän ääntä kuin tähän asti. Jottei äitiysloma tuntuisi liian tylsältä tuotan ja kirjoitan artikkelisarjan (ehkä kirjan?) aiheesta yrittäjyys ja äitiys.

Mukaan omista kokemuksistaan kertomaan ovat jo lupautuneet aikaansaavat ja kiinnostavat yrittäjämutsit: huonekalubrändi Hakolan luova johtaja Annaleena Hämäläinen, Lähiömutsi-blogia luotsaava Hanne Valtari, sekä kymmenkunta upeaa äitiyrittäjää eri aloilta. Haastateltavat löytyivät muuten Facebookin Naisyrittäjät-verkoston avulla, kätevää.  Eräälläkin äidillä on 10 lasta ja 2 firmaa – miten siitä selviytyy? Siitä saatte kuulla pian.

Yrittäjä-äitien Maria Nordinin ja Ninja Sarasalon kanssa taas pistettiin pystyyn Muzit-podcast. Ensimmäinen jakso on jo äänitetty, promokuvat otettu ja ihan pian pääsette kuuntelemaan millaista on olla äiti, yrittäjä, synnytystalkoolainen ja kaikkea muuta.

Mutzit-podcast sarja on kuunneltavissa pian Spotifyssa ja iTunenissa.

Äidin rooli herättää valtavasti ajatuksia ja vahvoja kannanottoja.

Minun ajatus ja toive tässä kaikessa ulostulossa on, että jos voisi hyväksyä ne kaikki katsontakannat. Niin kuin me ihmiset olemme erilaisia, niin on erilaisia äiditkin. Toisille sopii kova työnteko, tiukat bisnesväännöt sekä se lapsen kanssa oleminen. Toisille taas ei. Nostetaan esille erilaisia tositarinoita, inspiroidutaan ja täytetään maailma lapsilla. Tai sitten ei. Jokaisen oma valinta.

Shiftedin artikkelin voit lukea täältä.
Superlaiffin podcastia pääset kuuntelemaan täältä.

Arla, ylpeä yrittäjämuzi -82