Liikunta

Porukalla testaamassa uusia lajeja: vuorossa ilmajooga

Startup-yritys Superlaiffin tavoitteena on yhdistää ja aktivoida ihmisiä ja tätä kautta lisätä hyvinvointia.

Ensimmäinen versio verkkosovelluksesta, MVP (Minimum Viaple Product), julkaistiin viime vuoden loppupuolella. Sovellus on ilmainen ja sen tarkoituksena on löytää sopivaa aktiivista seuraa, rohkaista kokeilemaan uusia lajeja ja pitää motivaatiota yllä. Sovelluksen seuraavaa ja kehittyneempää versiota koodataan taustalla ja se on tarkoitus julkaista kesällä.

Odottavan aika on pitkä, joten uutta versiota odotellessa Superlaiffi testaa erilaisia lajeja ja tekee sosiaalisia kokeita miten sovellus voi auttaa. Kuinka iso merkitys yhteisöllisyydellä ja sosiaalisilla paineilla on uuden lajin tai urheilun aloituksella?

Selvitetään.

Testissä trendikäs aerialjooga aka ilmajooga

Yhteistyökumppanimme Lady Line Porvoo tarjoaa normaalissa ryhmäliikuntatuntivalikoimassaan ilmajoogatunteja. Päätimme testata appia käyttävien Superlaiffilaisten kanssa yksityistunnilla mistä on kyse.

Lady Line Porvoon jumppia voi kuka tahansa varata ja ostaa yksityistunneiksi ja firman nimestä huolimatta niille ovat tervetulleita myös miehet. Mikä ihana idea synttärilahjaksi, poilttareihin tai vaikka odottavalle äidillle!

Tunnille kannattaa varustautua mukavissa vaatteissa ja mielellään sellaisissa joissa ei ole liian kireitä saumoja tai liikaa ihoa näkyvillä. Katosta roikkuva, 200 kiloa kestävä kangas nimittäin saattaa ikävästi hangata ihoa. Kellot, korut ja silmälasit kannattaa myös jättää pukkariin.

Testiryhmässä kaiken kuntoisia, ikäisiä ja kokoisia

Meidän ryhmä koostui miehistä ja naisista, yhdestä 7-vuotiaasta ja yhdestä jonka synnytykseen on 5 päivää. Aika eritasoista porukkaa siis. Vain raskaana oleva oli aikaisemmin kokeillut aerialjoogaa.

Kankaat roikkuvat katossa ja ohjaaja kertoo mitä tuleman pitää. Rauhoittava musiikki soi lauantai-iltapäivän ratoksi. Tunnelma on iloinen ja vähän jännittynyt.

-Hyvä fiilis. En ole koskaan kokeillut aikaisemmin, mutta kiva päästä testaamaan, kertoo kolmekymmpinen Karoliina Somerolta ennen tunnin alkua.

Tunnin kulku

Tunti alkoi lämmittelyllä ja liinaan tutustumisella. Ohjaaja kertoi selkeästi mitä tulee tehdä ja tuli auttamaan jos näki ja kuuli ähinää ja puhinaa osallistujien tuskaillellessa uuden lajin kanssa. Ohjaaja antoi myös koko ajan vaihtoehtoja ja rohkaisi olla tekemättä, jos jokin tuntuisi liian vaikealta.

Lämmittelyn jälkeen ryhdyttiin tositoimiin ja systemaattisesti edettiin kohti vaikeampia venytyksiä ja liikkeitä. Tahti oli aika nopea mutta 45 minuuttia myös lyhyt aika tutustuttaa uuteen lajiin. Perusjoogasta tuttu seisova koira aloitti matkan pää alaspäin tehtäviin liikkeisiin ja lopuksi teimme vielä akrobaattisia harjoituksia. Akrobaattisissa liikkeissä tarvittiin erityisesti käsivoimaa ja rohkeutta, mutta voi miten hauskaa!

-Ajattelin ennakkoon, että tämä olis tylsää ja enemmän jotain hengittelyä, analysoi porvoolainen Heikki, 36-vuotta. Oli tosi kivaa ja todella hyvä ohjaaja!

Viimeisillään raskaana oleva Arla oli kokeillut ilmajoogaa joskus aikaisemminkin ja ajatteli, ettei enää ison mahan ja tukalan olon kanssa pysty ollenkaan osallistumaan.

-Painovoima teki tepposet hyvällä tavalla ja pystyinkin osallistumaan lähes koko tuntiin, jopa roikkumaan jaloilla pää alaspäin. Tietysti minua auttoi, että perustekniikka oli ennakkoon jo tuttua mutta todella iloisesti yllätyin, että kroppa totteli, eikä tuntunut pahalta. En ole viime viikkoina tyyliin pystynyt kävelemään, istumaan enkä kunnolla nukkumaan kun vauva painaa jo kovasti joten tämä teki tosi hyvää!

Analyysi, hitti vai huti?

Koko testiporukka oli sitä mieltä, että uusi laji oli tosi kiva ja lähes kaikki aikovat lajia jatkaa. Ruvettiin heti pohtimaan, mistä saa kotiin liinan ja kattokoukut.

Ilmajooga ei tunnu urheilulta mutta kuitenkin kropan joutui haastamaan ihan uudella tavalla ja paikat kipeytyivät. Lajin nimestä huolimatta joogalla ei kovin paljoa ole tunnin kulun kanssa tekemistä, tosin kipeitä lihasjumeja ja vaikeasti venytettäviä paikkoja, kuten selkää ja lonkkia sai hyvin auki.

Superlaiffi suosittele!

Ainiin, miten se sosiaalinen koe? Jokainen ylitti itsensä menemällä oman epämukavuusalueensa ulkopuolelle pelkästään osallistumalla uuden lajin kokeiluun. Eri kuntoinen ja tasoinen ja kokoinen porukka ei haitannut ja kaikki saivat irti itselleen sopivan treenin. Lihasjumeja aukeni ja ennenkaikkea henkinen fiilis oli todella hyvä ja iloinen tunnin jälkeen. Ohjaajan merkitystä korostettiin, hän oli todella hyvä ja selkeä!

Ilmajoogatunnin alussa ja lopussa oli miellyttävät rentoutumishetket liinassa köllien.

Onnistunut koe!

Ps. *Tunti on saatu erikoishintaan Porvoon Lady Linelta*.

Oman tunnin voit varata ottamalla yhteyttä Porvoon Lady Lineen.

Superlaiffin kumppaneista ilmajoogaa tarjoaa myös Liikuntastudio Beat Tampereella.