Jalat joogamatolla, Superlaiffi Painonhallinta

Case Painonhallinta

Yritykseni Superlaiffi pohtii keinoja aktiivisemman, terveellisemmän ja paremman arjen saavuttamiseksi. Meillä on käynnissä painonhallintaa koskeva pilottihanke, missä tutkimme miksi painonhallinta on vaikeaa ja mitkä asiat vaikuttavat siihen. Hankkeeseen kuuluvasta esitieto-kyselystä on heti jo noussut mielenkiintoisia ja aika hälyttäviäkin tuloksia.

Ylipaino: minulla on ylipainoa 80%, minulla ei ole ylipainoa 10%, olen normaalipainoinen 10% - Painonhallinta-pilotin esikysely - Superlaiffi

Olen tehnyt myyräntyötä jo jonkin aikaa somen sisällä ja soluttautunut erilaisiin keskusteluryhmiin ja niitä löytyy paljon! Useimmissa etsitään tsemppikaveria ja kirittäjää jakamaan samaa painonhallinnan taakkaa. Keskusteluissa toistuu usein samat teemat: ei ole sopivaa kaveria tai lähtemään vaikka salille tai lenkille, tulee syötyä liikaa eikä ole itsekuria.

Hälyttävintä mielestäni on itseinho, joka monen kirjoittajan kommenteista voi lukea.

”Muakin itkettää oma peilikuva ja häpeen itteeni vaikka en oo edes pyöreä.”

”En kykene katsomaan itseäni peilistä, koska en näytä siltä miltä haluaisin näyttää tai edes siltä miltä näytin ollessani vähemmän ylipainoinen. Ajattelen olevani ällöttävä ja kaikilla mahdollisilla tavoilla huono, koska en pysty siihen, enkä tähän jne. Jotenkin olen jumiutunut ajatukseen, että vasta kun vaaka näyttää lukua x niin voin alkaa elää elämääni täysillä ja olla onnellinen. Kyllähän sen järjellä tietää ettei näin ole, mutta tunne tuntuu aina olevan järkeä vahvempi.”

Keskusteluissa on ihailtavan paljon kannustusta ja toisen tukemista ja aktiivista osallistumista. Ei ole haukkumista, ei mollaamista, vaan yritetään keksiä yhdessä keinoja miten muutoksen saisi aikaan. Tuntemattomat ihmiset kertovat todella henkilökohtaisia asioita itsestään julkisesti ja selvästi kaipaavat vertaistukea ja näkyväksi tulemista. Meistä joka viides on jollain tasolla yksinäinen ja sen kyllä vahvasti aistii näitä keskusteluja lukemalla.

Kyselyn tuloksia

Kyselyyn on vastannut tavalliset ihmiset vapaaehtoisesti ja osa on pyydetty mukaan painonhallintaan keskittyvien keskusteluryhmien sisältä sekä avoimella kutsulla LinkedInin ja Facebookin kautta.

Ennakkoon tiesimme, että 20 % suomalaisista on yksinäisiä, yli 60 % ylipainoisia ja 80% haluaisi liikkua enemmän. Jos tilanne jatkuu samanlaisen, 10 vuoden päästä 57% suomalaisista naisista ja 70% miehistä on ylipainoisia. Ei hyvä.

Vastaajien ikähaarukka on 29- vuotiaasta 56-vuotiaaseen asti ja 100% vastaajista on naisia. Miehiä tämä aihe ei juuri tunnu kiinnostavan, tai sitten emme tavoittele heitä oikeista paikoista. Vastaajat asuvat ympäri Suomen. Eniten vastaajia löytyy Espoosta ja Turusta. Mukana on myös pienempiä paikkakuntia kuten Alavus, Raahe ja Klaukkala. 60% vastaajista on naimisissa, 10% sinkkuja, 20% eronneita ja 10% avoliitossa. Lomakkeessa on kohta ”karannut”, sitä ei ole kukaan vielä valinnut.

Miksi ihmiset sitten voivat niin huonosti?

Väsymys, laiskuus ja huono fiilis ovat monella syitä siihen, ettei esimerkiksi jakseta lähteä enää työpäivän jälkeen liikkumaan. Sosiaalisten suhteiden vähyys, muuttuvat elämäntilanteet, kuormittava työ. Epäonni, sairastelu ja ajan puute nousivat myös esille monen vastaajan vastauksissa.

Olemme huomanneet, että teknologia, niin koukuttavaa ja ihanaa kuin se voi parhaimmassa tapauksessa olla, vie lopulta ihmiset erilleen toisistaan. Tähän voi varmasti moni samaistua: some on täynnä onnistumisia ja oman elämän ja itsensä hehkutusta ja sateenkaarien värittämää höttöä. Joka tuutista näkee siloisia pyllyjä ja poskia (ei edes vauvojen!), treenattuja vartaloita ja kauniita vaatteita, valkoisia hymyjä. On yhteisiä brunssihetkiä isojen kaveriporukoiden kanssa (kenellä edes on enemmän kuin 10 hyvää kaveria, saatikka aikaa nähdä heitä joka viikonloppu?), matkoja mitä eksoottisimpiin paikkoihin, vuosipäiviä rakkaan kanssa ja ammatillisia onnistumisia. Todella harva näyttää julkisesti huonoja päiviään, paskan parisuhteen tilaa, tai kertoo, että voi huonosti.

Medialukutaidosta ei puhuta, eikä sitä käytetä vaikka tarvetta selvästi olisi. Kaikki visuaalinen ilotulitus ja positiivinen videovirta aiheuttaa kateutta, epäuskoa ja itseinhoa – miksi minä en pysty tuohon samaan?

Hyvinvointivaltion paino

Kyselyn vastanneiden kesken 80% koki itsensä ylipainoisiksi ja 70% halusi laihduttaa ja pudottaa painoa. 30% vastanneista halusi pudottaa painoa 15-20 kiloa, 20% 10-15 kiloa ja 20%:lle riittäisi 0-5 kilon karistaminen. Yli 50 kiloa ylipainoa haluaisi tiputtaa 10% vastanneista, sekä 25-30 kiloa myös 10% vastanneista. Aika hälyttäviä lukuja. Emme ole vielä käyneet tuloksia läpi lihavuustutkijan kanssa, emmekä lääkärin, mutta ei tarvitse olla pippalaukka ymmärtääkseen, että me suomalaiset olemme huonossa kunnossa ja kärsimme siitä.

Laihdutuksen tarve kilogrammoina: 0-5 20%, 5-10 10%, 10-15 20%, 15-20 30%, 25-30 10%, yli 50 10% - Painonhallinta-pilotin esikysely - Superlaiffi

Painonhallinnan toivottiin olevan pitkäkestoista ja järkevää, maltillista ja koko elämän kestävää. Pikadiettien aika on selvästi ohi. Moni kokeili jo arjen muuttamista tasapainoisemmaksi ja halusi kestäviä tekoja ja valintoja hyvinvoinnin tueksi.

Eniten kaivattiin vertaistukea ja samassa elämäntilanteessa olemista: 90% vastaajista toivoi vertaistuelta samanlaista tavoitetta painonhallinnassa ja 80% uusia ystävyyssuhteita ja liikuntaseuraa. Olemme Superlaiffin tiimin ja mission kanssa siis oikeilla jäljillä, jee!

Painonhallinnan esteet ja samalla aidat mitkä on ylitettävä eivät lopulta liity ruokaan, syömiseen tai tarkkaan grammojen punnitsemiseen. Ihmiset kaipaavat seuraa, ihmistä rinnalle, ja juttukaveria. Ystäviä. Ei kaikilla olekaan niitä iloisia ja aina auttavia maailman parhaita kavereita, ei tennisseuraa, eikä naapurin pirkkoa lenkille huolia jakamaan. Me olemme yksin, yksin ja vielä kerran yksin. Miten lohdullista ja niin normaalia!

Olemme Superlaiffin kanssa jo jonkin aikaa rantautuneet kentälle tapaamaan ihmisiä ja useasti on huomattu, että yhteisen liikuntahetken päätavoite on sosiaalisuus ja kumppanuus.

Tutkimuksissamme yllätti suomalaisten positiivinen suhtautuminen ventovieraan kanssa liikkumiseen – se oli ok yli 60% vastanneille. Liikunta ja urheilu on sopiva tekosyy saada seuraa.

Mitä ominaisuuksia toivoisit painonhallintatyökaluun: vertaistuki, ohjeita ja reseptejä, valmentaja, liikuntakaveria, paniikkinappia, selkeää tavoitetta ja kisailua, palkitsemista, muiden kokemuksia - Painonhallinta-pilotin esikysely - Superlaiffi

Superlaiffin tiimin tehtävänä on yhdistää ihmiset ja saattaa teidät toistenne luokse. Tästä alkaa ja syntyy positiivinen kierre joka parhaassa tapauksessa vaikuttaa kaikkeen hyvään oloon, lopulta tietysti myös siihen painonhallintaan. Voitte auttaa meitä tässä tehtävässä ottamalla rohkeasti meidän beta-sovelluksen käyttöön, jotta me pystymme kehittämään siitä pari astetta paremman version avuksenne.

Jos intensiivisempi osallistuminen painonhallinta-pilottiin kiinnostaa, mukaan mahtuu vielä. Pilotin aikana testiryhmän kanssa on livetapaamisia, viikoittaista yhteydenpitoa, ryhmän painostamista ja uuden teknisen työkalun testaamista. Veloituksetta, tietty. Nähdään livenä!

Osallistu tutkimukseen vastaamalla kyselyymme.

Arla