Liikunta

Aira on mun idoli!

Viimeksi tänä aamuna oli Hotelli Hullu Poron henkilökunnan kehonhuoltotunnilla puhe siitä kuinka sitä on ihminen jäykkä ja kiristää ja pitäisi venytellä jnejne. Sitten sieltä tuli se kuuluisa lause, jota kuulee lähes viikottain: ”Hyvähän niiden parikymppisten siellä on te hdä sitä ja tätä! Minä kun olen JO TÄMÄN IKÄINEN!”

No mites toi Aira? Koko kansan tuntema Aira Samulin täyttää helmikuussa 92 vuotta. Aivan mahtavaa. Aira on mun ehdoton asenne-esikuva. Minäkin haluan olla samassa vedossa 90-vuotiaana! Mieletön positiivisuus, tekemisen meininki, liikunnan ilo, sitkeys ja usko parempaan huomiseen vaikka elämä ei aina ole ollut mitään ruusuilla tanssimista. Aira on mielestäni hieno esimerkki siitä, kuinka ihminen VOI liikkua, pysyä aktiivisena ja reippaana, ihan sama minkä ikäinen on!

Juttelimme Airasta aamullakin ja myönsin, että toki hänellä on etuna se, että hän on luonut pohjan liikkuvuudelleen jo lapsena ja nuorena. Hän on myös tehnyt tanssijan töitä pitkin elämää, joten liikkuvuusominaisuuksia on täytynyt pitää yllä, eikä hän ole jämähtänyt paikalleen. Totta kai on eri asia yrittää päästä airamaisen letkeäksi 30-vuotiaana tai vanhempana, jos tätä ennen ei ole juuri liikkuvuuteen panostanut. Myös liikkuvuus kannattaa rakentaa lapsena, monien muiden liikuntaan liittyvien ominaisuuksien ohella. Parasta mitä voitte siis tehdä lapsillenne, rakkauden ja huolen pidon lisäksi, onkin ohjata heidät liikunnan pariin.

Joogaa - Superlaiffi

No mutta takaisin tähän ikään. Mietin aihetta paljon myös viime kesänä. Vedän kesäisin vaelluksia Euroopan vuorilla ja osa reissuista on oikeasti aika raskaita, jopa oppaalle. Vanhin tänä kesänä asiakkaana ollut herra oli 72-vuotias. 70- tai 71-vuotiaita oli useampia. Joka reitillä minä mietin, että voi vitsi miten hienoa kun nuo ihmiset ovat liikkuneet ikänsä, ja täällä he voivat vaeltaa nuorempien seurassa, saaden edelleen nauttia näistä huikeista maisemista! Todellakin nostin hattua. Eräs 70-vuotias mies veti kaikki raskaimmat reitit mitä viikon varrella oli tarjolla. Hänen lisäksi viimeisen päivän haastavammalle polulle lähti vain kaksi vaeltajaa. Loput valitsivat kevyemmän reitin.

Kyllähän näistä teräsmummoista ja –vaareista löytyy muitakin esimerkkejä ja jokaisessa lajissa ovat varmasti ne omat intohimoiset harrastajansa. Myös omat 90-vuotiaat isovanhempani ovat käyneet säännöllisesti kerran viikossa kuntosalilla tähän vuoteen saakka, jolloin alkoi tulla vähän isompia terveydellisiä haasteita. Minullakin on ollut yli 60-vuotiaita personal training -asiakkaita. Mikä näille iäkkäämmille kuitenkin tuntuu olevan yhteistä on se, että he ovat oppineet liikkumaan jo nuorena. Se on elämäntapa. Nautinto. Hyvää oloa ja energiaa tuova asia. Kyllä he tunnustavat että enää ei pääse niin lujaa (ja se monesti harmittaa) ja että
palautuminen on hitaampaa.

Vanhukset rullalautojen kanssa nayttaa keskaria - Superlaiffi Totta kai ikä vaikuttaa. Ja se pitää huomioida tekemisessä. Mutta ei sen taakse kannata piiloutua ja jäädä sohvalle. Kyllä jokainen meistä vanhenee joka tapauksessa ja kukaan ei ole elämästä selvinnyt hengissä. Se sohvalle jääminen vain nopeuttaa sitä vanhenemista kaksinkertaisesti.

”Ikä on korvien välissä” pitää aika usein paikkaansa. Olen itse nähnyt niiiiiin monta elävää esimerkkiä siitä, kuinka vanhempikin ihminen voi liikkua. Olematta entinen kilpahiihtäjä tai muukaan huippu-urheilija, vaan ihan tavallinen ihminen. Ja nämä liikunnalliset iäkkäät ovat yleensä myös aika nuorekkaita jutuiltaan ja mieleltäänkin… Olisiko tässä joku yhteys? Sairaudet, vammat ja muut toimintakykyä heikentävät tekijät ovat toki oma juttunsa ja niitä tulee jossain vaiheessa melkein jokaiselle.

Siinä vaiheessa kun seuraavan kerran huomaat suustasi pulpahtavan tuon ”kun minä olen jo tämän ikäinen” -lauseen, jota jokainen meistä varmasti aika-ajoin käyttää, pysähdy hetkeksi. Näe silmiesi edessä Aira. Kaiva oma sisäinen airasi esiin ja hehku elämäniloa ja nuoruuden energiaa! Vedä sanasi takaisin ja totea:

”Kyllä minäkin tähän pystyn, olenhan VASTA tämän ikäinen!”

Laura
Personal trainer ja ravintovalmentaja